Lezingen en debat

  • Datum: Zondag 26 mei  11-17 u  
  • Locatie: Rijksmuseum Twenthe
  • Toegang: regulier tarief RMT of passepartout Twente Biennale.

Een programma met diverse optredens, presentaties en lezingen in het kader van Twente Biennale 2013 in samenwerking met Twentse Salon van Rijksmuseum Twenthe. Mmv Pieter Steinz, Jos de Mul en vele anderen.

Gobelinzaal

13:45-14:00 uur Artist talk Bas Bardie
14:00-14:30 uur Lezing Pieter Steinz
14:00 uur Het OverdagKoor Enschede
14:40-15:10 uur Lezing Jos de Mul
15:00 uur Het OverdagKoor Enschede
15:20-15:40 uur Artist talk Henk Wildschut
15:45-16:05 uur Artist talk Teun Castelein
16:10-16:30 uur Lezing TOPOTEK1 (engelstalig)

Het DNA van Europa

Lezing door Pieter Steinz (voormalig redacteur van NRC Handelsblad en directeur van het Nederlands Letterenfonds)

De Franse keuken, de Engelse tuin, de Russische roman, de Italiaanse cinema – Europa is meer dan Brussel en Straatsburg of de eurocrisis en de Griekse Tragedie. Maar wat bindt Europa verder? Welke culturele verworvenheden zijn typisch Europees en maken de Europeaan trots? Deze vragen staan centraal In een tijd waarin politiek gezien de Europese Unie onder druk staat, en in alle Europese staten grote politieke partijen de blik weer naar binnen keren. Pieter Steinz begint aan een onderzoek naar het bindweefsel van Europa.


Jos de Mul, Twente Biennale 2013Europa: Het tragische continent

Lezing door Jos de Mul (Jos de Mul is hoogleraar filosofie van mens en cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam)

Jos de Mul behandelt in zijn lezing de vraag: Wat is Europa, vanuit een filosofisch perspectief. Hierbij zal hij proberen om uit leggen wat we bedoelen met het tragische wereldbeeld van Europa, aan de hand van vergelijkingen tussen het Amerikaanse en het Europese wereldbeeld. Omdat beide continenten bepaalde historische overeenkomsten kennen, worden ze samen vaak als deel gezien van de ‘Westerse wereld’.. Mede daarom is het interessant om het onderscheid in identiteit te onderzoeken.

Mondriaan Fondsenschedeklein g   Prins Bernard Cultuurfonds     Kunstbeeld.nl   PLANETARTCultuurpark Roombeek     ATAK   Rijksmuseum Twenthe   TETEM Kunstruimte   ArtEZ   TwentseWelle   Concordia   De Vluchtkerk   Cafe het BolwerkUniversity of Twente  Dynamo Expo  LIMA More..