Programma

Spraakmakende kunstmanifestatie, die echt ingaat op de maatschappelijke actualiteit.  

klik om afbeelding te ladenOp 23 mei opent in de cultuurwijk Roombeek in Enschede de internationale kunstmanifestatie Twente Biënnale. Dit jaar is het thema: IDENTIFYING EUROPE. Internationale topkunstenaars en Oost-Nederlands talent geven hun visie op de geschiedenis, de actualiteit en de nabije toekomst van Europa, de crisis, het populisme, Fort Europa en de verschuivende positie van de kunst. Hoofdlocatie van Twente Biënnale 2013 is het Rijksmuseum Twenthe. Maar tijdens de manifestatie, die duurt tot 10 juni staan ook de openbare ruimte in Roombeek en de andere culturele instellingen in deze wijk in het teken van tentoonstellingen, lezingen, workshops, performances, acties, incidenten, muziek, theater, film en veel meer.

Tijdens de Twente Biënnale 2013 tonen meer dan 100 kunstenaars hun werk. Met bijdragen van Architects of Air (UK), Jonathan Meese (D), Marina Abramovic, Christoph Schlingensief (AT), Laibach-Kunst (SL), David Cerny (CZ), JR (FR), GOLDIE (UK), Electroboutique (RU), TOPOTEK 1 (D), Superflex (DE), Tinkebell, Ergun Koken (TR), Alicia Framis, Miktor en Molf, Ahmet Ogut, Marc Bijl, Hugo Kaagman, Gert Jan Kocken, Jan Cremer, Teun Castelein, Refunc, FEMEN, Maarten van Rossem, Pieter Steinz, Jos de Mul en vele, vele anderen!

Rijksmuseum Twenthe
Pal voor de entree van het Rijksmuseum Twenthe vind je het WWIII sculptuur uit het Infernopolis project van Atelier van Lieshout. Op zaal is werk te zien van o.a. Tsjechisch enfant terrible David Cerny, de nieuwste film van de Duitse topkunstenaar Jonathan Meese (wereldpremière) en een installatie rond de documentaire van de Oostenrijkse filmmaker Paul Poet, ‘Auslander Raus’. Deze installatie biedt een audiovisueel verslag van het gelijknamige kunstproject Auslander Raus van de Duitse kunstenaar Christoph Schlingensief, die in 2000, in hartje Wenen, van zeecontainers een Big Brother huis bouwde voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Museumlaan en Stroinksbleek – Church of Detention
In de openbare ruimte van Roombeek zijn diverse kunstwerken te zien te midden van de postmoderne architectuur. Ook hier staat de maatschappelijke actualiteit in Europa centraal: schrik niet van aangespoelde lijken uit Noord-Afrika, gekooide vrijstaten van bouwhekken, of andere verwijzingen naar het thema van de Biënnale. Met bijdragen van o.a. Teun Castelein (bekend van zijn poging om het woord Allah te patenteren), Miktor & Molf, Eddie the Eagle Museum, Felix & Mumford, ViaOral (winnaars Kunstvlaaiprijs 2010). Hoogtepunt wordt het gekooide Huis van Europa/ Church of Detention- door het Haagse collectief Refunc, bekend van Manifesta en Lowlands.

Architects of Air
Het Britse Architects of Air presenteert 1200 vierkante meter aan hallucinerende vormgeving met hun nieuwste reuze-inflatable Miracoco (2011). Het ontwerp is ontleend aan islamitische architectuur, een speelse verwijzing naar het thema van Twente Biënnale 2013, Identifying Europe. Het werk was vorig jaar nog naast Sidney’s Opera te bewonderen en staat nu midden in cultuurwijk Roombeek. Een directe kunstbeleving voor jong en oud!

Balengebouw:  Jan Cremer – Marina Abramovic – EX$IT through the Gift$$$hop.
Dit gebouw was voorbestemd om het Jan Cremer Museum te worden. Mede door de crisis zijn deze plannen vooralsnog stopgezet. Tijdens de Biënnale wordt het gebouw in de geest van Cremer ingenomen: met werk van Marc Bijl, Jan Cremer, Hugo Kaagman, Aldo van den Broek, Marc van Elburg, Via Oral, Boris Tellegen. Ook in het Balengebouw te zien: ‘EX$IT Through The Gift$$$hop: de Twente Biënnale Artfair en Expo. En er is film en mediakunst met o.a. de installatie Balkan Erotic Epic van Marina Abramovic.

Street art en Urban Art
Street art is een van de pijlers van de Twente Biënnale. Deze editie zal in Roombeek street art te bewonderen zijn, van onder meer Hugo Kaagman, JR en Booyabase, The Londen Police, ZEUS, Pipsqueak, maar ook van de Britse drum ’n bass pionier GOLDIE, aka Clifford Price.

4D Streetpainting
Een nieuwe substroming binnen de street art is het 4D Streetpainting, een teken- en schilderstijl met Augmented Reality. Samen met toptekenaars uit de hele wereld geeft de Nederlandse kunstenaar Leon Keer een live-demonstratie op het asfalt van de Museumlaan in Enschede, tijdens het eerste weekend van de Twente Biënnale.
Zie ook:
http://youtu.be/CnPgJQFEdsc


23 mei: Spectaculaire opening met Darth Vader luchtballon
Donderdag 23 mei vindt de spectaculaire opening plaats. Vanaf de plek waar op 13 mei 2000 zeecontainers met illegaal vuurwerk explodeerden, waardoor de wijk Roombeek vrijwel geheel verwoest werd, wordt een reusachtige Darth Vader luchtballon van het Belgische Pearl Ballooning gelanceerd. De Twente Biënnale in Roombeek markeert een nieuw tijdperk voor deze herboren architectuur- en cultuurwijk: Cultuurpark Roombeek. Op alle locaties vindt een officiële opening plaats, met DJ’s, live acts, optredens en een presentatie van Maarten van Rossem.

26 mei: Symposium in Rijksmuseum Twenthe
Op zondag 26 mei vindt een symposium plaats met diverse  lezingen en artist talks, in het Rijksmuseum Twenthe met o.a. filosoof professor Jos de Mul, directeur van het Nederlands Letterenfonds Pieter Steinz.

Filmvertoningen op de Oude Markt
31 mei: In This World
1 juni: Iron Sky 

Locatie: Architectuurwijk Roombeek, Enschede
o.a. Rijksmuseum Twenthe, TwentseWelle, TETEM kunstruimte, Concordia, ArtEZ
23 t/m 9 juni 2013
dagelijks 11-21u, musea tot 17u 
Ticketinfo-voorverkoop via TICKETS

Mondriaan Fondsenschedeklein g   Prins Bernard Cultuurfonds     Kunstbeeld.nl   PLANETARTCultuurpark Roombeek     ATAK   Rijksmuseum Twenthe   TETEM Kunstruimte   ArtEZ   TwentseWelle   Concordia   De Vluchtkerk   Cafe het BolwerkUniversity of Twente  Dynamo Expo  LIMA More..